پرش به محتوا

کاربر:Ma.sultanmoradi/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

 
(۳۲۹ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
علی‌رغم اینکه فقها از دیرباز بخشی از مباحث مربوط به فلسفه فقه را تحت عنوان رئوس ثمانیه، مورد توجه قرار می‌دادند، لیکن هنوز فلسفه فقه به عنوان علمی معین و دارای ساختار روشن و قضایای منسجم که همگی ناظر به یک موضوع بوده و هدف خاصی را دنبال کنند، طراحی نشده است (ص ۲۴).  
{{جعبه اطلاعات نشریه
| نام =
| عنوان = پژوهشنامه متین
| تصویر = Matin.jpg
| اندازه تصویر =
| توضیح_تصویر =
| صاحب امتیاز = پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی
| مدیر مسئول = عباسعلی روحانی
| سردبیر = [[سید محمد موسوی بجنوردی]]
| رتبۀ علمی = علمی پژوهشی
| دوره = فصلنامه
| محل نشر = قم
| زبان = فارسی/
| تاریخ نخستین شماره = ۱۳۷۷ش
| وضعیت انتشار = فعال
| سایت = [https://matin.ri-khomeini.ac.ir/ matin.ri-khomeini.ac.ir]
}}
{{نویسنده
|نویسنده =
|گردآوری =
}}
'''پژوهشنامه متین''' نشریه‌ای علمی-پژوهشی است که از سال ۱۳73ش منتشر می‌شود. صاحب امتیاز این مجله «پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی» است. این نشریه هدف اصلی خود را . بر این اساس، مسائلی همچون [[مسئولیت مدنی]]، [[مرجعیت زنان]]، [[فقه حکومتی]]، [[حریم خصوصی]] و [[تغییر جنسیت]] موضوع مقالات این مجله هستند. در این مجله آثاری از پژوهشگرانی همچون [[محمد قائنی]]، [[محمدجواد فاضل لنکرانی]]، [[سید سجاد ایزدهی]] و [[محمدمهدی کریمی‌نیا]] به چاپ رسیده است.


===برخی پرسش‌ها===
== معرفی ==
آیا در قلمرو دین [[منطقة الفراغ]] وجود دارد؟ همه افعال معصومان وجه شرعی دارد و می‌تواند مستند احکام فقهی باشد؟ کاربرد عقل و مصلحت، بنای عقلا، قاعده عدل و انصاف و... در استنباط فقهی چیست؟ آیا فقه غایتی دارد و این غایات دست‌یافتنی هستند؟ آیا فقه فقط سعادت اخروی را مد نظر قرارر داده است یا سعادت دنیوی را نیز مد نظر داشته است؟ آیا فقه ظرفیت نظام‌سازی را دارد یا خیر؟ احکام فقه ثابتند یا متغیر؟ زمان و مکان در اجتهاد و استباط حکم شرعی مؤثر است؟ تحولات فقه چیست و چه خاستگاهی دارد؟ آیا روش اجتهاد سنتی پاسخگوی نیازهای فعلی جامعه است؟ ساختار فقه چیست؟ شیوه فهم متون و نصوص دینی و فقهی چیست؟ مخاطب احکام دینی چه ویژگی‌هایی دارد؟ آیا [[موضوع‌شاسی فقهی]] نیز در دستور کار فقه است؟ آیا تمسک به [[روح شریعت]]، [[مذاق شریعت]] یا [[مقاصد الشریعه]] به لحاظ شرعی ممکن است؟ حکم حکومتی چیست و وظیفه مقلدان سایر مراجع نسبت به آن چیست؟ مووع فقه افعال انسان مکلف است یا افعال انسان محق؟ حکم فقهی مفهومی اعتباری است یا واقعی؟ احکام فقهی با حقوق فطری، طبیعی و حقوق بشر سازگار است؟ عوامل پویایی یا ایستایی فقه کدامند؟ وجوه تمایز فرقه‌ها و مکاتب فقهی کدامند و چگونه پدید می‌آید؟ (ص ۲۵ - ۲۷).
"پژوهشنامه متین" فصلنامه‌ای در حوزه مسائل فقهی است که از سال ۱۳۷۷ش منتشر می‌شود. صاحب امتیاز این مجله با صاحب امتیازی پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی است.
==مقالات==
===فلسفه فقه===
این مقاله به قلم رسول نادری در سه گفتار تدوین شده است: (۱) وصفی و گزارشی یا دستوری بودن فلسفه فقه (۲) بررسی رابطه فلسفه فقه با علم اصول فقه (۳) بررسی مسائل اصلی فلسفه فقه.


===چیستی فلسفه فقه===
مدیر مسئول آن
این مقاله را جابر توحیدی اقدم و عبدالرحیم سلمای بهبهانی نوشته‌اند. هدف این مقاله ارائه فهرستی از تعریف‌هایی است که تا کنون درباره فلسفه فقه ارائه شده است. در این مقاله هست تعریف ارائه میشود.
و سردبیر
===فلسفه فقه===
. هیئت تحریریه این مجله عبارتند از سید محمد موسوی بجنوردی، علی‌محمد حاضری، نجفقلی حبیبی، فاطمه طباطبایی، سید مصطفی محقق داماد، حسین مهرپور، سید صدرالدین موسوی، اسماعیل حسن‌زاده، علی مرشدی‌زاد، <ref>سایت مجله پژوهشنامه متین،</ref>
این مقاله را [[ابوالقاسم علیدوست]] نوشته‌ است. نویسنده تعریف‌هایی که مقاله پیشین فهرست کرده بودند را  نقد می‌کند و در نهایت خود پیشنهاد دیگری ارائه می‌کند.  
 
===گفتمان فلسفه فقه===
این نشریه رسالت اصلی خود را «معرفی دیدگاه‌های حضرت امام خمینی و نیز انقلاب اسلامی ایران در مجامع علمی داخل و خارج از کشور است» بیان می‌کند.<ref>سایت پژوهشنامه متین، [https://matin.ri-khomeini.ac.ir/journal/about درباره نشریه].</ref> بر همین اساس حوزه‌های پذیرش مقاله در این مجله بدین شکل دسته‌بندی کرده است: پژوهش‌های مرتبط با اندیشه‌های امام خمینی،  پژوهش‌های مرتبط با مبانی نظری انقلاب اسلامی و پژوهش‌های مرتبط با علل، فرآیندها، پیامدها، چالش‌ها و آیندۀ فراروی انقلاب اسلامی.<ref>سایت پژوهشنامه متین، [https://matin.ri-khomeini.ac.ir/journal/aim_scope اهداف و چشم‌اندازها].</ref>
عبدالحسین خسروپناه در مقاله گفتمان فلسفه فقه، ابتدا فقه را از جهت موضوع، محمول گستره و ارتباط مبانی آن با معرفت‌شناسی بررسی می‌کند. سپس برخی از مسائلی را که از جمله چالش‌های فلسفه فقه می‌داند برمیشمارد. برای مثال ثابت و متغیر بود، جامعه ساز بودن، طراح و برنامه ریز نبودن فقه، دنیایی و ظهربین بودن فقه، مصرف کننده بودن فقه و...
 
===جایگاه تساهل و تسامح در قوانین حقوقی اجتماعی اسلام===
 
نویسنده این مقاله طاهر اسداللهی است.
این مجله هدف خود را ذیل چهار عنوان دسته‌بندی می‌کند: نظریه‌پردازی و تولید علم در فقه و اصول، ارائه الگوها و نظریه‌های کاربردی فقهی در برابر چالش‌های اجتماعی معاصر، تبیین مبانی فقه و نظام‌سازی فقهی با تاکید بر فقه‌های تخصصی، توسعه فقه‌پژوهی و انتشار پژوهش‌های نظام‌مند و مسأله‌محور در‌ رشته‌های ‌مرتبط با دانش فقه.<ref>سایت مجله فقه و اجتهاد، [https://mags.markazfeqhi.com/journal/aim_scope اهداف و چشم‌انداز]. </ref>
 
== نویسندگان ==
در پژوهشنامه متین صاحب‌نظران و اندیشمندان متعددی قلم زده‌اند که برخی از مشهورترین این نویسندگان عبارتند از:
{{ستون|۳}}
* [[]]
* [[]]
* [[]]
* [[]]
* [[]]
* [[]]
* [[]]
* [[]]
* [[]]<ref>سایت مجله فقه و اجتهاد، [https://mags.markazfeqhi.com/author.index نمایه نویسندگان]</ref>
{{پایان}}
 
== موضوعات ==
موضوع برخی از مقالات پذیرفته شده در این مجله، با مسائل فقه معاصر مرتبط است. این موضوعات عبارتند از:
{{ستون|۳}}
مبانی فقه:
* [[مکاتب فقهی]]
* [[موضوع‌شناسی فقه]]
* [[خاستگاه فقه]]
* [[جامعه‌شناسی فقه]]
* [[روش‌شناسی فقه]]
* [[ساختار فقه]]
* [[خطابات قانونیه]]
فقه اقتصادی:
* [[کاهش ارزش پول]]
* [[اختلاس]]
* [[ارز دیجیتال]]
* [[اقتصاد مقاومتی]]
* [[بورس]]
* [[سفته‌بازی]]
فقه اجتماعی:
* [[مرجعیت زنان]]
* [[قضاوت زنان]]
* [[حریم خصوصی]]
* [[مسئولیت مدنی]]
* [[بازی‌های رایانه‌ای]]
فقه پزشکی:
* [[مرگ مغزی]]
* [[محرمانگی اسرار بیماران]]
* [[ضمان پزشک]]
* [[اتانازی]]
* [[تغییر جنسیت]]
* [[بانک شیر]]
فقه سیاسی:
* [[فقه حکومتی]]
* [[مردم‌سالاری]]
* [[سلاح‌های کشتار جمعی]]
* [[مشروعیت سیاسی]]
* [[مردم‌سالاری]]
* [[ولایت فقیه]]<ref>سایت مجله فقه و اجتهاد، [https://mags.markazfeqhi.com/keyword.index?vol=0&vl=%D9%87%D9%85%D9%87%20%D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%87%20%D9%87%D8%A7 نمایۀ کلیدواژگان] </ref>
{{پایان}}
 
==مقاله‌های برگزیده==
برخی از مقالات این مجله به طور مستقیم با مسائل فقه معاصر در ارتباطند. از این میان، می‌توان به این موارد به طور ویژه اشاره کرد:
 
{{ستون|۲}}
 
{{پایان}}
 
==پانویس==
{{پانویس}}
۴٬۹۴۳

ویرایش