مضاربه (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی|[[قرارداد مضاربه بانکی]] ● [[اوراق بهادار مضاربه]]}}  
{{منابع مطالعاتی|[[قرارداد مضاربه بانکی]] ● [[اوراق بهادار مضاربه]]}}  
[[مضاربه]] یا قراض از عقود رایج شرعی در جوامع اسلامی است. با تنوع و گسترش بازارهای سرمایه‌گذاری و ابزارهای مالی، موضوعات جدیدی مانند قرارداد مضاربه بانکی، شرط تضمین سود و سرمایه از سوی عامل و اوراق بهادار مضاربه در [[فقه معاصر]] مورد پژوهش قرار گرفته است.
[[مضاربه]] یا قراض از جمله عقود رایج مشارکتی در شرع است که طرفین قرارداد به نسبت سهم خود در سود و زیان شریک هستند. طبق این قرارداد یک طرف با عنوان مالک مبلغی را به طرف دیگر که مضارب یا عامل نامیده می‌شود تحویل می‌دهد تا عامل با آن یک عمل تجاری انجام دهد و به نسبت سهام توافقی، سود را بین خود تقسیم کنند.
 
از مسائل مطرح شده پیرامون عقد مضاربه در فقه معاصر شرط ضمان عامل در عقد مضاربه بانکی است. مشهور فقها، شرط ضمان عامل در عقد مضاربه را با اسنتاد به ادله‌ای مانند خلاف مقتضای ذات عقد بودن این شرط، باطل می‌دانند. بر این اساس قانون عملیات بانکی بدون ربا به منظور جلوگیری از مخالفت فقها و از طرفی معاف کردن بانک‌ها به عنوان مالک در ضرر احتمالی ناشی از مضاربه،  این شرط را در قرارداد مضاربه بانکی ضمن عقد صلح قرار داده است. اما از نظر برخی فقهای معاصر طبق قاعده «بطلان ربح ما لم یضمن»، مشارکت بانک‌ها طبق شرط ضمان به وسیله عقد صلح خلاف قاعده است و باعث بطلان قرارداد مضاربه بانکی می‌شود.
 
پیرامون عقد مضاربه در فقه معاصر پرسش‌هایی مطرح است از قبیل: در موارد منتهی به سود اگر سود کالا باشد آیا برای مالک این حق وجود دارد تا عامل را ملزم به تبدیل سود غیرنقدی  به وجه نقد کند؟ و همین‌طور از طرف عامل این حق وجود دارد یا خیر؟  آیا مضاربه با پول الکترونیکی و رمز ارز جایز است؟ گستره مفهوم تجارت در مضاربه شامل چه مواردی در جهان معاصر می‌باشد؟
==کتاب‌ها==
==کتاب‌ها==
===فارسی===
===فارسی===
۳٬۸۱۵

ویرایش