پرش به محتوا

اتانازی (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[اتانازی]] یا به‌مرگی به‌عنوان روشی برای پایان دادن به زندگی کسانی که دچار رنج و درد شدید و غیرقابل درمان هستند، در فقه معاصر مورد بحث قرار گرفته و دامنه آن علاوه بر بیماران درمان‌ناپذیر، به جنین معلول و ناقص‌الخلقه نیز تسری یافته است. اتانازی از آن رو که می‌تواند مصداق خودکشی یا قتل باشد، سؤالاتی را پدید آورده است؛ از جمله آنکه آیا درد و رنج فراوان می‌تواند مجوزی برای خودکشی یا قتل باشد؟ آیا پزشک می‌تواند با اجازه یا بدون اجازه بیمار، اسباب تسریع در مرگ بیمار را فراهم سازد یا از انجام اقدامات درمانی در این باره خودداری کند؟
[[اُتانازی]] به‌معنای پایان دادن به زندگی فرد به درخواست یا بدون درخواست خودش و به دست دیگری، و با نیت رهایی از درد و رنج طاقت‌فرسا یا بیماری لاعلاج است. اهمیت این موضوع در فقه معاصر از این جهت است که می‌تواند مصداق خودکشی یا قتل باشد، در نتیجه سؤالاتی را پدید آورده است؛ از جمله آنکه آیا درد و رنج فراوان می‌تواند مجوزی برای خودکشی یا قتل باشد؟ آیا پزشک می‌تواند با اجازه یا بدون اجازه بیمار، اسباب تسریع در مرگ بیمار را فراهم سازد یا از انجام اقدامات درمانی در این باره خودداری کند؟  
 
دامنه آن علاوه بر بیماران درمان‌ناپذیر، به جنین معلول و ناقص‌الخلقه نیز تسری یافته است. به نظر فقیهان معاصر، اتانازی فعال حرام است و با انجام آن حق قصاص یا دیه برای وارث متوفی ثابت می‌شود. اتانازی منفعل به‌معنای ترک درمان بیمار لاعلاج نیز حرام است، اما درباره لزوم قصاص یا پرداخت دیه، میان فقیهان اختلاف‌نظر است.
 
به‌گفته فقیهان، رضایت بیمار به فعل اتانازی حرمت آن را رفع نمی‌کند، اما درباره اینکه اگر بیمار اجازه اتانازی بدهد، قصاص یا دیه به‌دنبال دارد یا نه، اختلاف‌نظر وجود دارد.
 


==کتاب‌ها==
==کتاب‌ها==
۶٬۷۹۰

ویرایش