فقه و اخلاق (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[فقه و اخلاق]] از جمله مباحثی است که پژوهشگران، مبادی‌ تصوری‌ و تصدیقی‌ هر یک‌ از آن‌ دو را برشمرند که از این‌ طریق‌ نسبت میان آن‌ها را تبیین‌ نمایند. نوشتارهای فارسی در این حوزه ذیل عنوان‌های مختلفی صورت گرفته است؛ اما بخش بزرگی از ادبیات این بحث در زبان عربی، به مثابه مقدمه‌ای بر پژوهش‌هایی با عنوان «فقه‌ الاخلاق» مطرح شده‌اند.  
[[فقه و اخلاق]] و نسبت این دو با یکدیگر از مباحث مهم و قدیمی در حوزه دین‌پژوهی است. تاریخ این بحث در اسلام به اختلافات بین اشاعره و معتزله برمی‌گردد. این بحث در سنتهای دیگر ادیان نیز مطرح بوده و هست. تقدم هر کدام از فقه و اخلاق بر یکدیگر و تأثیر هر کدام بر دیگری، نتایج بسیار متفاوتی را به دنبال خواهد داشت. با رشد محافل روشنفکری در ایران این موضوع از مباحث به روز و پرطرفدار شده است. بنابراین فقه معاصر به دنبال تبیین و توضیح حکم و موضوع این مسئله است.
 
آنچه در فقه معاصر به دنبال آن هستیم؟ نسبت بین فقه و اخلاق چیست؟ وظیفه مکلف در احکام فقهی که با احکام اخلاقی تعارض دارد چیست؟ آیا احکام اخلاقی الزام‌آور است؟
 
آنچه میان فقهای سنتی معمول و رایج است تقدم فقه بر اخلاق است و ایشان الزامی که در عمل به احکام فقهی قائل هستند را در احکام اخلاقی نیستند. در میان روشنفکران معاصر [[ابوالقاسم فنایی]] به تقدم اخلاق بر فقه قائل است و در نتیجه احکام فقهی معارض با احکام اخلاقی را قابل عمل نمی‌داند. از مخالفین این دیدگاه می‌توان به [[طه حسین]] مصری اشاره کرد.
 
منابع ذیل برای روشن شدن موضوع جمع‌آوری شده است.
 
==کتاب‌ها==
==کتاب‌ها==
===فارسی===
===فارسی===
۲٬۶۴۵

ویرایش