شورش (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(←‏فارسی: ابرابزار)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[شورش]] علیه قدرت حاکم از مباحث فقه سیاسی و به معنای حرکت اعتراضی افراد یا گروه‌های خاص با هدف ایجاد تغییر یا براندازی قدرت حاکم است. تفاوت شورش با صورت‌های دیگر اعتراض اجتماعی مانند [[اعتصاب]] و [[نافرمانی مدنی]] در آن است که با بی‌نظمی و رفتارهای خشونت‌آمیز نظیر تخریب اموال عمومی و درگیری مسلحانه یا غیرمسلحانه همراه است. از نگاه فقه معاصر، شورش می‌تواند بسته به شیوهٔ اجرای آن و همچنین بسته به نوع حکومت و نظام حاکم، احکام مختلفی داشته باشد؛ برای مثال حکم شورش علیه حکومت اسلامی و نظام بنا شده بر پایه عدالت و موازین شرعی، با شورش علیه حکومت جور متفاوت است. برخی منابع فقهی شورش مسلحانه علیه [[حکومت اسلامی]] را مصداق بَغی دانسته‌اند. در صفحه پیش رو منابعی که از نگاه فقهی به پژوهش و بررسی در خصوص شورش پرداخته یا شامل مباحثی دربارهٔ آن هستند، جمع‌آوری شده است.
[[شورش]] علیه قدرت حاکم از مباحث فقه سیاسی و به معنای حرکت اعتراضی افراد یا گروه‌های خاص با هدف ایجاد تغییر یا براندازی قدرت حاکم است. تفاوت شورش با صورت‌های دیگر اعتراض اجتماعی مانند [[اعتصاب]] و [[نافرمانی مدنی]] در آن است که با بی‌نظمی و رفتارهای خشونت‌آمیز نظیر تخریب اموال عمومی و درگیری مسلحانه یا غیرمسلحانه همراه است.  
 
از نگاه فقه معاصر، شورش می‌تواند بسته به شیوهٔ اجرای آن و همچنین بسته به نوع حکومت و نظام حاکم، احکام مختلفی داشته باشد؛ برای مثال حکم شورش علیه حکومت اسلامی و نظام بنا شده بر پایه عدالت و موازین شرعی، با شورش علیه حکومت جور متفاوت است. برخی منابع فقهی شورش مسلحانه علیه [[حکومت اسلامی]] را مصداق بَغی دانسته‌اند. در صفحه پیش رو منابعی که از نگاه فقهی به پژوهش و بررسی در خصوص شورش پرداخته یا شامل مباحثی دربارهٔ آن هستند، جمع‌آوری شده است.


== کتاب‌ها ==
== کتاب‌ها ==
۵٬۰۵۰

ویرایش