احتکار (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

ویرایش شناسه
بدون خلاصۀ ویرایش
(ویرایش شناسه)
خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[احتکار]] به معنای جمع‌آوری و نگهداریِ کالای ضروری مردم به انتظار کمیابی و فروش آن به بهای گران است. فقها در تعریف و مصادیق احتکار و همچنین مجازات محتکران نظرات مختلفی ارائه کرده‌اند. کتاب‌ها، مقالات، پایان‌نامه‌هایی هم با رویکرد فقهی و هم با رویکرد حقوقی در این باره نوشته شده که در این مقاله گردآوری شده‌اند.
[[احتکار]] به معنای جمع‌آوری و نگهداریِ کالای ضروری مردم به انتظار کمیابی و فروش آن به بهای گران است. امروزه با گسترش حوزه‌های تجارت و تنوع یافتن مصارف مردم، احتکار گستره وسیعی از زندگی روزمره مردم را در بر گرفته و باعث شگل‌گیری جرم‌های زیادی در اطراف خود شده است؛ به همین دلیل در قوانین کشورها، مجازات‌های سنگینی مانند زندان، جریمه نقدی و اعدام برای احتکار وضع شده است.
 
در زمینه احتکار پرسش‌هایی پیش‌روی فقه معاصر قرار دارد از جمله اینکه: آیا مصادیق احتکار منحصر در مواد خوراکی است که در روایات اشاره شده یا به شامل همه احتیاجات مردم می‌شود؟ آیا مسئولان حکومتی می‌تواند شخص محتکر را مجبور به فروش کالای احتکار شده کنند و برای آن قیمت تعیین کنند؟ آیا مردم می‌توانند خود به صورت مستقل در برابر پدیده احتکار دست به اقدام بزنند؟ مصادره اموال احتکار شده آیا با مالکیت فرد در تعارض نیست؟ آیا تعیین مجازات‌هایی قانونی با آموزه‌های شرعی تناقض ندارد؟
 
فقها در تعریف و مصادیق احتکار و همچنین مجازات محتکران نظرات مختلفی ارائه کرده‌اند. تعدادی از فقها احتکار را مکروه دانسته‌اند و در مقابل عده‌ای قائل به حرمت آن شده‌اند. همچنین گفته شده احتکار منحصر در موارد منصوص شرعی است در مقابل عده‌ای از فقها با توجه به تحولات اجتماعی و اقتصادی آن را به حوزه‌های گوناگونی سرایت داده‌اند. درباره مسئولیت حکومت در مقابله با پدیده احتکار نیز گفته شده حاکم اسلامی باید با اجبار محتکر بر فروش مال احتکار شده و همچنین تعیین مجازات برای او به مقابله با پدیده احتکار بپردازد.
== کتاب‌ها ==
== کتاب‌ها ==
=== فارسی ===
=== فارسی ===
۵٬۰۵۰

ویرایش