کاربر:Aliabadi/صفحه تمرین
دانش نامه فقه پزشکی نوشته محمدعلی قاسمی
معرفی اجمالی
دانشنامه فقه پزشکی نوشته محمدعلی قاسمی است. وی کوشیده است که مجموعهای فراگیر از مسائل پزشکی را به روش اجتهادی تبیین کند. این اثر حاصل تلاش سه ساله نویسنده بوده است. وی در این اثر با انگیزه انتظام بخشیدن به مطالعه خوانندگان شیوه نگارش خود را بر اساس اهمیت، تازگی، کاربردی بودن، ظرفیت تحقیقی و پژوهشی و مدخلیت آن در موضوع پزشکی قرار داده است.
در این اثر برخی قواعد فقهی که در فقه پزشکی کاربرد گسترده و فراگیری دارند به عنوان قواعد این فقه مورد بررسی قرار گرفته است؛ تا در سایر مباحث از نتایج آن استفاده گردد. این اثر در سه جلد منتشر شده است.
ساختار
دانشنامه فقه پزشکی در سه جلد و با بر اساس حروف الفبا فهرست بندی شده است.
جلد اول
در جلد اول پس از مقدمه و پیشگفتار نویسنده به تعریف فقه و گستردگی، پویایی آن و در ادامه فقه پزشکی تعریف کرده است وی این بخش را با توضیحی درباره دانشنامه و شیوه نامه نگارش به اتمام رسانده است. قاسمی در ادامه به قواعد پزشکی اشاره میکند. در بخش اول قاعده اتلاف و تسبیب مورد بررسی قرار گرفته است. قاعده احسان قاعده دیگری است که نویسنده درباره آن تعریف و تبیین ارائه کرده است. در بخش دیگر قاعده اذان و پس از آن قاعده ضمان و سپس قاعده غرور گزارش شده است. قاعده فراش، قاعده نفی حرج و همچنین قاعده لاضرر قواعد دیگری هستند که نویسنده متناسب با بحث فقه پزشکی به بررسی و کندوکاو درباره آن پرداخته است.
اجرت پزشک و هزینه ویزیت و در یک ضمیمه فتاوی و دیدگاه مراجع تقلید در بخش دیگر از این جلد ارائه شده است. نویسنده در ادامه مساله انرژی درمانی و فتاوی مربوط به آن بررسی کرده است. پس از آن مساله آزمایشات پزشکی و فتاوی متناسب با مسائل آن گردآوری شده است. مساله تلقیح مصنوعی(باروری پزشکی) و استفتائاتی که از مراجع تقلید درباره آن شده است را به شکل گستردهتری تبیین کرده است. موضوع بکارت(تدلیس در بکارت) و مواردی که در سوالات مقلدین مراجع تقلید قرار گرفته است ادامه مباحث جلد اول دانشنامه فقه پزشکی است. محمدعلی قاسمی در ادامه مساله بلوغ و مسائل آن و پس از آن مساله بیمارهای مسری و به طور خاص موضوع ایدز و احکام مربوط به آن را گزارش و تحلیل کرده است. دو عنوان پایانی جلد مساله پزشک قانونی و پیوند اعضا با ضمائمی از استفتائات درباره هر یک از موضوعات است.
جلد دوم
در این جلد اولین عنوان موضوع تغییر جنسیت است که در ابتدا تبیین و در ادامه استفتائات درباره آن گزارش شده است. مساله دیگر عنوان تنظیم نسل(راههای پیشگیری) و