فقه و عقل (کتاب): تفاوت میان نسخه‌ها

(تغییر عنوان)
(←‏ساختار کتاب: تبدیل به متن توصیفی)
خط ۱۳: خط ۱۳:


==ساختار کتاب==
==ساختار کتاب==
 در خاتمۀ کتاب، نکاتی دربارۀ ضرورت اجتهاد فنی و جامع در عصر غیبت و پرهیز از آسیب‌ها یادآور شده است.
فقه و عقل علاوه بر پیشگفتار و مقدمه، چهار بخش و یک خاتمه دارد که عبارتند از:
فقه و عقل علاوه بر پیشگفتار و مقدمه، چهار بخش و یک خاتمه دارد که عبارتند از:


۱. کلیات عقل
#کلیات عقل: در این بخش، کاربرد مفهوم عقل در منابع دینی (قرآن و روایات) و نیز کاربرد آن در علوم اسلامی (کلام، اخلاق، منطق، فلسفه و فقه) توضیح داده شده است. سپس تقسیمات گوناگون عقل از جمله تقسیم به عقل نظری و عملی شرح داده شده و پس از آن، آثار عقل در درک حسن و قبح را بررسی نموده است.
* ماهیت عقل
#کاربرد استقلالی عقل در استنباط احکام شرع: در این بخش قاعده ملازمه حکم عقل با حکم شرع در دو فصل شرح داده شده است؛ فصل اول بیان کلیات و کبرای قاعده ملازمه اثبات شده و معنای موردنظر علیدوست روشن شده است، و در فصل دوم، صغرای قاعده از دو منظر طرح شده است: یکی از منظر نقش عقل در ملاکات احکام شرعی، و دومی از منظر نقش عقل در ملازمات احکام شرعی.
* تقسیمات عقل
#کاربرد غیراستقلالی عقل: در این بخش، بر کاربرد ابزاری و غیراستقلالی عقل در سه فصل تمرکز شده است: ۱. کاربرد ابزاری عقل در اثبات حجت‌های اصولی، تفسیر ادله شرعی مفهوم‌گیری از ادله، تشکیل قیاس‌های معتبر، و بررسی اسناد روایات، ۲. بیان کاربرد ترخیصی و تأمینی عقل، و تشریح حکم عقل در وقایع خالی از حکم و وقایع مجهول‌الحکم، در ضمن بحث از دو نظریه «قبح عقاب بلا بیان» و «حق الطاعه». ۳. کاربردهای تسبیبی عقل در استنباط و اجتهاد.
* آثار و ابزار عقل
۴. آسیب‌شناسی و پاسخ به شبهه‌ها و پرسش‌ها: در این بخش، ابتدا آسیب‌های کاربست عقل در استنباط بررسی شده و سپس راه‌های مبارزه با این آسیب‌ها بیان شده است. سپس شبهه‌هایی در راستای زیر سؤال بردن اعتبار ادراکات عقل و احکام عقلی بیان شده است. پس از این، به نسبت میان حکم عقل و بنای عقلا پرداخته شده است.
۲. کاربرد استقلالی عقل در استنباط احکام شرع
* کلیات قاعده ملازمه
* صغرای قاعده ملازمه
۳. کاربرد غیراستقلالی عقل
* کاربرد آلی
* کاربرد ترخیصی و تأمینی
* کاربرد تسبیبی
۴. آسیب‌شناسی و پاسخ به شبهه‌ها و پرسش‌ها


۵. خاتمه: رسالت متولیان استنباط
۵. خاتمه: رسالت متولیان استنباط: در این بخش، نکاتی درباره ضرورت اجتهاد فنی و جامع در عصر غیبت و پرهیز از آسیب‌ها بیان شده است.


==مبانی و پیشفرض‌ها==
==مبانی و پیشفرض‌ها==