کاربر:Khoshnudi/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

Hasanejraei (بحث | مشارکت‌ها)
اصلاح متن شناسه
خط ۳: خط ۳:
|گردآوری =
|گردآوری =
}}
}}
'''فارکس''' بازار مبادله ارزهای مختلف است که معامله‌گران از طریق نوسان قیمت، سود و زیان کسب می‌کنند. شکل ساده تبادل ارزها چالش فقهی ندارد ولی امروزه به علت گسترده شدن حوزه فعالیت فارکس، از شکل ساده خود فراتر رفته است. این گسترش هم در تعداد نمادهای قابل معامله در فارکس است به این توضیح که ابتدا فقط بر تبادل ارزها تمرکز داشت ولی امروزه از نمادهای معاملاتی دیگری مانند فلزات، منابع انرژی، کالا، سهام شرکت‌های بورسی، شاخص‌های سهام و ارزهای دیجیتال پشتیبانی می‌کند. همچنین گسترش فارکس از جهت شیوه معاملات ماننده معاملات اهرمی یا ضریب‌دار و معاملات معکوس و سواپ شبانه، نیازمند پژوهش است. بازار فارکس به دلیل ویژگی‌هایی که نسبت به سایر بازارهای مالی دارد، امروزه مورد توجه فعالان اقتصادی قرار گرفته است و با توجه به رغبت عمومی نسبت به این بازار، سوالاتی در این زمینه مطرح شده و همین اهمیت بررسی فقهی را تأکید کرده است. بررسی تألیفات در زمینه فارکس، گواه آن است که این موضوع به صورت تخصصی در پژوهش‌های فقهی مورد توجه قرار نگرفته و به نظر می‌رسد با توجه به منع قانونی معاملات فارکس در ایران، این موضوع از اولویت پژوهشی برخوردار نبوده است.
'''فارکس''' بازار مبادله ارزهای مختلف است که معامله‌گران از طریق نوسان قیمت، سود می‌کنند یا زیان می‌بینند. شکل ساده تبادل ارزها چالش فقهی ندارد، ولی امروزه به‌علت گسترده شدن حوزه فعالیت فارکس، از شکل ساده خود فراتر رفته است؛ این گسترش از جمله در تعداد نمادهای قابل معامله در فارکس است؛ چرا که فارکس ابتدا فقط بر تبادل ارزها تمرکز داشت، ولی امروزه از نمادهای معاملاتی دیگری مانند فلزات، منابع انرژی، کالا، سهام شرکت‌های بورسی، شاخص‌های سهام و ارزهای دیجیتال نیز پشتیبانی می‌کند. از سوی دیگر، فارکس از جهت شیوه معاملات نیز گسترش یافته است؛ مانند معاملات اهرمی یا ضریب‌دار و معاملات معکوس و سواپ شبانه، که آن را نیازمند پژوهش فقهی می‌سازد.


تبیین موضوع و ماهیت و شیوه معاملات در بازار فارکس دارای اهمیت است زیرا که با شناخت شیوه معاملات، نوع عقود شرعی به کار رفته در این بازار مشخص می‌شود. شیوه معاملات در بازار فارکس متفاوت است و حکم صحت یا بطلان نسبت به کلیت فارکس مناسب نیست. نیاز است که پس از کشف ماهیت این معاملات، انطباقشان بر عقود شرعی یک‌به‌یک بررسی شود که آیا اساساً جزء عقود مستحدثه است یا خیر؟ در نهایت حکم شرعی معاملات بر اساس احکام اولیه و ثانویه و ادله قائلین آنها، بیان و بررسی شود. صحت اکثر معاملات در بازار فارکس با رعایت برخی شرایط قابل تصدیق است.
بازار فارکس به‌دلیل ویژگی‌هایی که نسبت به سایر بازارهای مالی دارد، امروزه مورد توجه فعالان اقتصادی قرار گرفته، و با توجه به رغبت عمومی به این بازار، سؤالاتی در این زمینه مطرح شده و همین بر اهمیت بررسی فقهی آن افزوده است. بررسی تألیفات در زمینه فارکس گواه آن است که این موضوع به‌صورت تخصصی در پژوهش‌های فقهی مورد توجه قرار نگرفته و به نظر می‌رسد با توجه به منع قانونی معاملات فارکس در ایران، این موضوع از اولویت پژوهشی برخوردار نبوده است.
 
تبیین موضوع و ماهیت و شیوه معاملات در بازار فارکس دارای اهمیت است، زیرا نوع عقود شرعی به کار رفته در این بازار تنها با شناخت شیوه معاملات ممکن می‌شود. شیوه معاملات در بازار فارکس متفاوت است و حکم صحت یا بطلان درباره کلیت فارکس مناسب نیست. از این رو، لازم است پس از کشف ماهیت این معاملات، انطباق‌شان بر عقود شرعی یک‌به‌یک بررسی شود که آیا اساساً جزو عقود مستحدثه است یا خیر، و در نهایت حکم شرعی معاملات بر اساس احکام اولیه و ثانویه و ادله قائلان آن، بیان و بررسی شود. صحت اکثر معاملات در بازار فارکس با رعایت برخی شرایط قابل تصدیق است.


== جایگاه و اهمیت در فقه معاصر ==
== جایگاه و اهمیت در فقه معاصر ==