کاربر:Hamzeahmadi/صفحه تمرین۳: تفاوت میان نسخه‌ها

(اصلاح شناسه)
خط ۱: خط ۱:
'''اُتانازی''' به معنای پایان دادن به زندگی فرد به درخواست خودش و به دست دیگری و با نیت رهایی او از درد و رنج طاقت‌فرسا یا یک بیماری لاعلاج است و یا به معنای کشتن عمدی یک بیمار به دلیل ترحم و از روی دلسوزی، به وسیله به کار بردن یک ماده کشنده یا ترک مراقبت‌های لازم و ضروری، است. اتانازی یا از طرف بیمار اتفاق می‌افتد که از نظر فقها خودکشی محسوب می‌شود و یا از طرف پزشک یا شخص دیگری است که به دو قسم فعال یا منفعل تقسیم می‌شود.  
'''اُتانازی''' به‌معنای پایان دادن به زندگی فرد به درخواست یا بدون درخواست خودش و به دست دیگری، و با نیت رهایی از درد و رنج طاقت‌فرسا یا بیماری لاعلاج. این کار ممکن است به‌وسیله به کار بردن ماده‌ای کشنده یا ترک مراقبت‌های لازم و ضروری انجام شود. اتانازی یا توسط بیمار اتفاق می‌افتد که از نظر فقها خودکشی محسوب می‌شود و یا از طرف پزشک یا شخص دیگری، که به دو قسم فعال یا منفعل تقسیم می‌شود.
 
منظور از اتانازی فعال این است که پزشک یا شخص دیگری اقدام به قتل بیماری کند که از بیماری رنج می‌برد و امیدی به درمان وی نیست. به نظر فقهای معاصر، این نوع اتانازی حرام است و با انجام آن حق قصاص یا دیه برای وارث متوفی ثابت می‌شود. اتانازی منفعل به‌معنای ترک درمان بیماری است که امیدی به درمان او نیست. از نظر بسیاری از فقها این نوع اتانازی نیز حرام است، اما درباره لزوم قصاص یا پرداخت دیه، میان فقها اختلاف‌نظر است.
 
فقها برآنند که رضایت بیمار به فعل اتانازی حرمت آن را رفع نمی‌کند، اما درباره اینکه اگر بیمار اجازه اتانازی را بدهد، قصاص یا دیه به‌دنبال دارد یا نه، اختلاف‌نظر وجود دارد.


منظور از اتانازی فعال این است که پزشک یا شخص دیگری به قتل بیماری که امیدی به درمان وی نیست و از بیماریش رنج می‌برد، از روی ترحم اقدام کند. به نظر فقهای معاصر مسلمان، این نوع اتانازی حرام است و با انجام آن حق قصاص یا دیه برای وارث متوفی ثابت می‌شود. اتانازی منفعل به معنای ترک درمان بیماری است که امیدی به درمان او نیست. از نظر بسیاری از فقها این قسم اتانازی نیز حرام است، اما در این که به واسطه آن قصاص یا دیه نیز ثابت می‌شود، میان فقها اختلاف نظر وجود دارد.
بنا به نظر فقها رضایت بیمار به فعل اتانازی، حرمت آن را رفع نمی‌کند، اما در ثبوت حق قصاص یا دیه در صورتی که بیمار به انجام اتانازی اذن بدهد، اختلاف نظر وجود دارد.
==تبیین مسئله و جایگاه آن==
==تبیین مسئله و جایگاه آن==
«اُتانازی» با تلفظ‌های گوناگون ریشه‌ای یونانی دارد<ref>Biggs, Euthanasia: Death with dignity and the Law, 2001, p12</ref> و در زبان فارسی به «مرگ خوب»، «مرگ آسان»، «بهْ‌مرگی»، «قتل از روی ترحم»، و مانند آن ترجمه شده است.<ref>خسروی، بازاندیشی قتل ترحم آمیز (اتانازی) در فقه اسلامی و حقوق موضوعه، ۱۳۹۷ش، ص۱۷.</ref> این عبارت در اصطلاح به معنای پایان دادن به زندگی فرد، با نیت رهایی او از درد و رنج طاقت‌فرسا یا یک بیماری لاعلاج است. این عمل می‌تواند به دست خود فرد یا درخواست خودش و به دست دیگری باشد. چنان‌که ممکن است دیگری  از روی دلسوزی و ترحم به کشتن یک بیمار اقدام کند، یا مراقبت‌های لازم و ضروری را ترک کند تا فرد از دنیا برود.<ref>خسروی، بازاندیشی قتل ترحم‌آمیز (اتانازی) در فقه و حقوق اسلامی، ص۲۰.</ref>
«اُتانازی» با تلفظ‌های گوناگون ریشه‌ای یونانی دارد<ref>Biggs, Euthanasia: Death with dignity and the Law, 2001, p12</ref> و در زبان فارسی به «مرگ خوب»، «مرگ آسان»، «بهْ‌مرگی»، «قتل از روی ترحم»، و مانند آن ترجمه شده است.<ref>خسروی، بازاندیشی قتل ترحم‌آمیز...، ص۱۷.</ref> این عبارت در اصطلاح به معنای پایان دادن به زندگی فرد، با نیت رهایی او از درد و رنج طاقت‌فرسا یا یک بیماری لاعلاج است. این عمل می‌تواند به دست خود فرد یا درخواست خودش و به دست دیگری باشد. چنان‌که ممکن است دیگری  از روی دلسوزی و ترحم به کشتن یک بیمار اقدام کند، یا مراقبت‌های لازم و ضروری را ترک کند تا فرد از دنیا برود.<ref>خسروی، بازاندیشی قتل ترحم‌آمیز...، ص۲۰.</ref>
===اقسام اتانازی===
===اقسام اتانازی===
اتانازی در یک تقسیم‌بندی به دو دسته تقسیم می‌شود:
اتانازی در یک تقسیم‌بندی به دو دسته تقسیم می‌شود: