فقه معاصر:پیش‌نویس بلوغ دختران: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{نگارش}}
{{نگارش}}
==تعریف مسئله==
==تعریف مسئله==
بلوغ شرط درستی بسیاری از احکام اسلام است. بسیاری از عبادات، معاملات و حقوق فرد از نگاه اسلام متوقف بر رسیدن وی به این دوره از رشد است.<ref>مهریزی، بلوغ دختران، ص ۱۲۷.</ref> بلوغ همراه با دگرگونی‌هایی است که در اندام و جسم انسان پدید می‌آید؛ مهم‌ترین این تغییرات شکل گرفتن اندام تناسلی در فرد و امکان تولید مثل است. پس از نعوظ و احتلام در پسران و قاعدگی در دختران، امکان تولید مثل ایجاد می‌شود.<ref>همان، ص۱۳۱.</ref> بر اساس روایات وارد آمده در موضوع بلوغ، تغییرات جنسی حاصل در این دوران، نشانه‌ رسیدن فرد به سنّ تکلیف است.<ref>حرّ عاملی،‌ وسائل‌الشیعه، ج۱، ص۴۱ تا ۴۴ و ج۴، ص۴۱۰.</ref> علاوه بر این علامات، سنین خاصی نیز به عنوان علامت بلوغ شمرده شده‌اند.<ref>مهریزی، بلوغ دختران، ص ۱۶۵ تا ۱۷۴.</ref> اختلاف سخنان باقی مانده از امامان شیعه و آیات قرآن در تعیین معیار بلوغ قابل توجه است. از طرفی در آیات قرآن و بسیاری روایات سخنی از سنّ مشخصی برای بلوغ به میان نیامده است و اختلاف روایاتی که سنین متفاوتی را برای بلوغ ذکر می‌کنند و مناقشاتی که در دلالتشان بر معیار بودن سنّ‌ صورت گرفته است، مسئله بلوغ را با دشواری‌هایی همراه کرده است. اینکه سنّ را معیار بلوغ بدانیم یا نشانه‌های جسمی و جنسی را، پرسشی است که در دوارن معاصر بیش از گذشته مسئله فقها شده است. در رابطه با بلوغ دختران، با توجه به فاصله قابل توجه میان نه سالگی و بلوغ جنسی‌شان، که معمولا در فاصله دوازده تا سیزده سالگی اتفاق می‌افتد، این مسئله پررنگ‌تر می‌شود.
بلوغ شرط درستی بسیاری از احکام اسلام است. بسیاری از عبادات، معاملات و حقوق فرد از نگاه اسلام متوقف بر رسیدن وی به این دوره از رشد است.<ref>مهریزی، بلوغ دختران، ص ۱۲۷.</ref> بلوغ همراه با دگرگونی‌هایی است که در اندام و جسم انسان پدید می‌آید؛ مهم‌ترین این تغییرات شکل گرفتن اندام تناسلی در فرد و امکان تولید مثل است. پس از نعوظ و احتلام در پسران و قاعدگی در دختران، امکان تولید مثل ایجاد می‌شود.<ref>همان، ص۱۳۱.</ref> بر اساس روایات وارد آمده در موضوع بلوغ، تغییرات جنسی حاصل در این دوران، نشانه‌ رسیدن فرد به سنّ تکلیف است.<ref>حرّ عاملی،‌ وسائل‌الشیعه، ج۱، ص۴۱ تا ۴۴ و ج۴، ص۴۱۰.</ref> علاوه بر این علامات، سنین خاصی نیز به عنوان علامت بلوغ شمرده شده‌اند.<ref>مهریزی، بلوغ دختران، ص ۱۶۵ تا ۱۷۴.</ref> اختلاف سخنان باقی مانده از امامان شیعه و آیات قرآن در تعیین معیار بلوغ قابل توجه است. از طرفی در آیات قرآن و بسیاری روایات سخنی از سنّ مشخصی برای بلوغ به میان نیامده است و اختلاف روایاتی که سنین متفاوتی را برای بلوغ ذکر می‌کنند و مناقشاتی که در دلالتشان بر معیار بودن سنّ‌ صورت گرفته است، مسئله بلوغ را با دشواری‌هایی همراه کرده است؛ آیا سنّ معیار بلوغ است یا از جمع‌بندی ادلّه می‌توان، در برابر رأی مشهور، نشانه‌های جسمی و جنسی را ملاک قرار داد.
 
==اهمیت موضوع در فقه معاصر==  
==اهمیت موضوع در فقه معاصر==  
در دوران معاصر، با توجه به اختلافی که در تعیین سنّ بلوغ در میان آراء فقهی وجود دارد و تردید‌هایی که در فضای علمی در برابر قول مشهور فقها مطرح شده است، بلوغ دختران را به مسئله‌ای پررنگ بدل شده است.
==فقه شیعه==
==فقه شیعه==
فقهای شیعه از بلوغ با دو اصطلاح تعبیر کرده‌اند؛
فقهای شیعه از بلوغ با دو اصطلاح تعبیر کرده‌اند؛