دیه غیر مسلمانان (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[دیه غیر مسلمانان]] از مسلمانان کمتر است. گرایش به مفاهیم حقوق بشری، این حکم را مورد توجه قرار داده است. برخی معتقدند مستندات نظریه نابرابری دیه با هدف عمده شارع در تحقق عدالت اجتماعی در تضاد است و ارزش‌گذاری اسلام برای جان انسان‌ها را به چالش می‌کشد. با توجه به اینکه در فقه اسلام قرارداد عقد ذمه میان حکومت اسلامی‌ و غیر مسلمانان باید منعقد شود که اکنون در کشورهای اسلامی‌ امضای این قرارداد و نیز اجرای آن حتی می‌توان گفت که موضوعیت ندارد موضوع تعیین دیه اقلیت های مذهبی محل اختلاف آرا می‌باشد. این اختلاف فقه معاصر را برای پاسخگویی به این سؤالات به چالش می‌کشد:
[[دیه غیر مسلمانان]] در دوران معاصر با توجه به رواج رویکردهای حقوق بشری مورد بازبینی قرار گرفته است. برخی معتقدند مستندات نظریه نابرابری دیه با هدف عمده شارع در تحقق عدالت اجتماعی در تضاد است و ارزش‌گذاری اسلام برای جان انسان‌ها را به چالش می‌کشد. همچنین با توجه عدم موضوعیت قرارداد عقد ذمه میان حکومت اسلامی‌ و غیر مسلمانان در دنیای معاصر، تعیین دیه اقلیت‌های مذهبی مورد اختلاف شده است. این تحولات در حوزه مسائل غیر مسلمانان ساکن در سرزمین اسلامی، فقه معاصر را با پرسش‌هایی مواجه کرده است: آیا نابرابری دیه غیر مسلمانان با مسلمانان حکمی قطعی است یا با تغییر شرایط امکان تغییر این حکم وجود دارد؟ بر فرض اثبات قطعی این حکم، جبران تفاوت از بیت‌المال امکان دارد؟ آیا حکومت اسلامی می‌تواند قانونی بر خلاف این حکم وضع کند؟ نقش احکام حکومتی و احکام ثانوی در این موضوع چیست؟  
آیا نابرابری دیه غیر مسلمانان حکمی قطعی است؟ آیا می‌توان ادعا کرد این نابرابری مربوط به زمان و مکان خاص بوده و قابل سرایت به کل اعصار نیست؟ بر فرض اثبات قطعی این حکم، جبران تفاوت از بیت المال امکان دارد؟ آیا حکومت اسلامی می‌تواند قانونی بر خلاف این حکم وضع کند؟ نقش احکام حکومتی و احکام ثانوی در این موضوع چیست؟
 
در این صفحه منابع پژوهشی که به این موضوع پرداخته‌اند جمع‌آوری شده است.
در این صفحه منابع پژوهشی که به این موضوع پرداخته‌اند جمع‌آوری شده است.


۵٬۱۶۱

ویرایش