اصل تفکیک بین نظامیان و غیرنظامیان (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[اصل تفکیک بین نظامیان و غیر نظامیان]] به معنای جدا کردن افراد نظامی از غیرنظامی در جنگ است. که شامل تفکیک بین افراد، اماکن، تأسیسات و... می‌شود. از آنجا که اغلب تلفات جنگ‌ها مربوط به انسان‌هایی است که مستحقّ مرگ نیستند نهادهای حقوقی در سال‌های اخیر، تلاش فراگیری برای توقف سرایت جنگ به غیر نظامیان نموده اند. اصل تفکیک که در اسناد حقوق بین‌الملل سابقه‌ای طولانی ندارد، در کتاب و سنت مورد تأکید قرار گرفته است. بعضی فرامین حضرت رسول (ص) در غزوات مبنی بر نکشتن زنان، کودکان، افراد مسن، فراری‌ها و ... را از مستندات فقهی این اصل قرار داده‌اند.
[[اصل تفکیک بین نظامیان و غیر نظامیان]] به معنای جدا کردن افراد نظامی از غیرنظامی در جنگ است. که شامل تفکیک بین افراد، اماکن، تأسیسات و... می‌شود. از آنجا که اغلب تلفات جنگ‌ها مربوط به انسان‌هایی است که مستحقّ مرگ نیستند نهادهای حقوقی در سال‌های اخیر، تلاش فراوانی برای توقف سرایت جنگ به غیر نظامیان کرده‌اند. اصل تفکیک که در اسناد حقوق بین‌الملل سابقه‌ای طولانی ندارد، در کتاب و سنت مورد تأکید قرار گرفته است. بعضی فرامین حضرت رسول (ص) در غزوات مبنی بر نکشتن زنان، کودکان، افراد مسن، فراری‌ها و ... را از مستندات فقهی این اصل قرار داده‌اند.


با توجه به تولید سلاح‌های کشتار جمعی و تهدید استفاده از آن و در نتیجه کشتار غیر نظامیان، فقه معاصر با چالشهایی روبرو است:
با توجه به تولید سلاح‌های کشتار جمعی و تهدید استفاده از آن و در نتیجه کشتار غیر نظامیان، فقه معاصر با چالش‌هایی روبرو است: از جمله
آیا این اصل در اسلام پذیرفته شده است؟ حدود و ثغور آن چیست؟
آیا این اصل در اسلام با چه عنوانی پذیرفته شده است؟ حدود و ثغور آن چیست؟
آیا امکان تقابل به مثل در جنگ از لحاظ فقهی وجود دارد؟
در صورت تعدی دشمن از این اصل آیا امکان تقابل به مثل در جنگ از لحاظ فقهی وجود دارد؟
در صورت تأیید اصل تفکیک در اسلام، توسعه آن به تأسیسات غیر نظامی امکان دارد؟
منابع ذیل در پاسخ به این سؤالات جمع‌آوری شده است.
منابع ذیل در پاسخ به این سؤالات جمع‌آوری شده است.


۲٬۶۴۵

ویرایش