پناهندگی (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

ویرایش شناسه
(ویرایش شناسه)
خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی|[[مهاجرت]]}}
{{منابع مطالعاتی|[[مهاجرت]]}}
[[پناهندگی]] و جستجو برای یافتن مکان مناسب برای در امان ماندن از خطرات تهدیدکننده جان و مال انسان، هم در فقه و هم در حقوق بین‌الملل به رسمیت شناخته شده است، اگرچه در تعریف و شرایط مفهوم پناهندگی با هم متفاوت هستند. در متون فقهی اسلامی ذیل عقد استیمان یا امان، حقوق و تکالیف پناهندگان و دولت‌ها در قبال همدیگر بررسی شده است. این صفحه به جمع‌آوری کتاب‌ها، مقالات، پایان‌نامه‌ها و دیگر منابعی پرداخته است که از منظر [[فقه معاصر]] مسئله پناهندگی و مهاجرت را بررسی می‌کنند.
[[پناهندگی]] و جستجو برای یافتن مکان مناسب برای در امان ماندن از خطرات تهدیدکننده جان و مال انسان، هم در فقه و هم در حقوق بین‌الملل به رسمیت شناخته شده است، اگرچه در تعریف و شرایط مفهوم پناهندگی با هم متفاوت هستند. این مسئله امروزه دامنه‌ای وسیع‌تر از گذشته پیدا کرده و از شاخصه‌های حقوق بشر محسوب شده است.
 
در متون فقهی از پناهندگی با عنوان «امان» نام برده شده و ذیل عقد استیمان در ابواب جهاد، حقوق و تکالیف پناهندگان و دولت‌ها در قبال همدیگر بررسی شده است. این مسئله همچنین ذیل عنوان «هجرت» و احکام مربوط به آن در کتاب‌های فقهی بحث شده است. بر اساس آنچه که در کتاب‌های فقهی آمده، دولت اسلامی می‌تواند شرایط و حقوق پناهندگان را در صورت عدم مغایرت با مصلحت و شرع به عنوان شرط ضمن عقد بپذیرد. در آموزه‌های اخلاقی دین اسلام نیز بر حمایت از پناهندگان به شرط عدم فرار از عدالت تأکید شده است.
 
در متون فقهی مسئله پناهندگی بر اساس ضوابط و مبانی مختلفی چون ذاتی بودن کرامت انسان، رفتار انسان‌دوستانه و عادلانه، مصلحت اندیشی و وجوب حمایت از مظلوم پذیرفته شده است. بر این اساس با قبول پناهندگی، شخص پناهنده دارای حقوقی خواهد بود از جمله: حفظ حریم خصوصی پناهنده، احترام به عقائد دینی و مقدسات او، احترام به تعهدات متقابل و حرمت جان و مال و عرض پناهنده. در مقابل پناهنده نیز باید درباره رعایت قوانین و مقررات کشور اسلامی تعهد داشته باشد.
 
این صفحه به جمع‌آوری کتاب‌ها، مقالات، پایان‌نامه‌ها و دیگر منابعی پرداخته است که از منظر [[فقه معاصر]] مسئله پناهندگی و مهاجرت را بررسی می‌کنند.


==کتاب‌ها==
==کتاب‌ها==
۵٬۰۵۰

ویرایش