فقه خبر و خبرنگاری (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[فقه خبر و خبرنگاری]] مجموعه کوشش‌های فقهی درباره تولید خبر و اطلاعات و منتشرکننده آن در سطح جامعه است. مسائل خبر و خبررسانی در فقه تحت عناوین متعددی از جمله تجسس و تفتیش، ورود به منزل بدون اجازه، استراق سمع و بصر، سوء ظن، غیبت، اشاعه فحشا، خیانت در امانت، ایجاد رعب و هراس، انتشار مطالب خلاف اسلام، شایعه پراکنی و شبهه افکنی مورد بررسی قرار گیرد. فقیهان احکام برخی از این امور را در کتب فقهی در باب امر به معروف بیان کرده‌اند.  
[[فقه خبر و خبرنگاری]] از موضوعاتی است که با رشد و توسعه و دسترسی سریع و آسان به اطلاعات، مورد توجه قرار گرفته است. مسلما دین و به طور خاص فقه، در زمینه تولید و نشر اخبار و اطلاعات احکامی را دارد. مسائل خبر و خبررسانی در فقه تحت عناوین متعددی از جمله تجسس و تفتیش، ورود به منزل بدون اجازه، استراق سمع و بصر، سوء ظن، غیبت، اشاعه فحشا، خیانت در امانت، ایجاد رعب و هراس، انتشار مطالب خلاف اسلام، شایعه پراکنی و شبهه افکنی مورد بررسی قرار گیرد. فقیهان احکام برخی از این امور را در کتب فقهی در باب امر به معروف بیان کرده‌اند.
 
با به وجود آمدن شبکه‌های خبری متعدد، خبرنگاری و تولید خبر برای این شبکه‌ها یکی از راههای امرار معاش به حساب می‌آید. آنچه در فقه معاصر به دنبال آن هستیم این است که آیا: اخذ پول در قبال در اختیار قرار دادن اخبار و اطلاعات جایز است؟  آیا خبرنگار با این توجیه خبرنگاری، نی‌تواند استراق سمع و یا تفتیش کند؟ قواعد فقهی در این زمینه وجود دارد؟ تولید اخبار کذب چه حکمی دارد؟ اگر اخبار منتشره موجب آسیب به شخص یا اشخاصی شود چه حکمی دارد؟ و....
 
منابع ذیل در راستای پاسخ به سؤالات فوق جمع‌آوری شده است.


ازجمله مسائل مورد بحث مالیت داشتن یا نداشتن خبر و قابلیت تملک آن است که به تبع پذیرش این قابلیت، می‌توان خبر را مورد داد و ستد اقتصادی قرار داد. تحقیق‌های زیر به بررسی خبر و خبرنگاری در فقه می‌پردازد.
==کتاب‌ها==
==کتاب‌ها==
===فارسی===
===فارسی===
۲٬۶۴۵

ویرایش