سفته (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۲: خط ۲:
|
|
}}
}}
[[سفته]] سندی تجاری است که شخص صادر کننده را متعهد می‌کند تا مبلغی معین را در زمان مشخص بپردازد. ممکن است زمان و مبلغ در سفته درج نشود که در این صورت، حداکثر مبلغ مندرج در سفته در اسرع وقت اخذ می‌شود. در این زمینه پرسش‌هایی مطرح شده است؛ ماهیت سفته چیست؟ ثمرات فقهی آن چیست؟ آیا خرید و فروش و انتقال سفته به غیر جایز است؟
[[سفته]] سندی تجاری است که صادر کننده را متعهد به پرداخت مبلغی معین در زمان مشخص می‌کند. این اوراق در مبالغ مختلف چاپ شده است. در صورتی که صادر کننده، مبلغ و زمان مشخصی را در آن ننویسد، ملزم به پرداخت مبلغ مندرج در سفته در اسرع وقت می‌باشد.  


فقیهان امامیه دو دسته نظریه در مورد ماهیت صدور سفته ارائه داده‌اند: ۱.نظریاتی که صدور سفته را عملی حقوقی نمی‌دانند و سفته، سند دین یا قبول حواله است. ۲. نظریاتی که سفته را در معانی حقوقی نظیر ضمان، حواله و وکالت جای می‌دهد. طبق نظریه اول، شخصی که سفته در وجه او صادر شده را قرض گیرنده مبلغ سفته از بانک و بانک را حواله شده به شخص صادر کننده سفته می‌دانند. از میان فقیهان معاصرِ، فقهایی چون [[ناصر مکارم شیرازی]] و [[حسین وحید خراسانی]] موافق نظریه اول هستند. فقیهانی که دیدگاه دوم را قبول دارند ماهیت سفته را ایجاد عقد یا ایقاع، و دارای معنا و ماهیت مشخص حقوقی می‌دانند.  
دو دیدگاه در بین فقیهان امامیه راجع به ماهیت سفته وجود دارد: ۱. نظریاتی که صدور سفته را عملی حقوقی نمی‌دانند و سفته، سند دین یا قبول حواله است. ۲. نظریاتی که سفته را در معانی حقوقی نظیر ضمان، حواله و وکالت جای می‌دهد. طبق نظریه اول، شخصی که سفته در وجه او صادر شده را قرض گیرنده مبلغ سفته از بانک و بانک را حواله شده به شخص صادر کننده سفته می‌دانند. از میان فقیهان معاصرِ، فقهایی چون [[ناصر مکارم شیرازی]] و [[حسین وحید خراسانی]] موافق نظریه اول هستند. فقیهانی که دیدگاه دوم را قبول دارند ماهیت سفته را ایجاد عقد یا ایقاع، و دارای معنا و ماهیت مشخص حقوقی می‌دانند.
 
 
در این زمینه پرسش‌هایی مطرح شده است؛ ماهیت سفته چیست؟ ثمرات فقهی آن چیست؟ آیا خرید و فروش و انتقال سفته به غیر جایز است؟


== کتاب ==
== کتاب ==
۲٬۶۴۵

ویرایش