اقتصاد اسلامی (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

ویرایش شناسه
(ویرایش شناسه)
خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[اقتصاد اسلامی]] یکی از چند مکتب در عرصه اقتصاد است که با رویکرد اسلامی به آن می‌پردازد. رویکرد اسلامی به اقتصاد، برگرفته از رفتار عرفی و توصیه‌های فقهی و اخلاقی رهبران شریعت اسلامی درباره مسائل اقتصادی است.
[[اقتصاد اسلامی]] از مکاتبی است که با رویکرد اسلامی به مسائل اقتصادی می‌پردازد؛ رویکردی که برگرفته از رفتار عرفی و توصیه‌های فقهی و اخلاقی رهبران شریعت اسلامی در عرصه اقتصاد است.


در رابطه با اقتصاد اسلامی سوالاتی قابل طرح است؛ فقه نظام اقتصادی به چه معنا است؟ تفاوتها و مزایای نظام اقتصاد اسلامی نسبت به سایر نظام های اقتصادی چیست؟ آیا اسلام اساسا دارای نظام اقتصادی منسجم است یا صرفا بیانگر نکات کلی و اصول و قواعد در زمینه اقتصاد است؟ منابع و روش استنباط نظام اقتصادی اسلام چیست؟ با توجه به اینکه یکی از ارکان نظام اسلامی مساله اقتصاد است آیا تدوین نظام اقتصاد اسلامی واجب است؟ وظیفه تدوین نظام اقتصاد اسلامی برای حکومت با چه شخص یا نهادی است؟ حجیت و اعتبار این نهاد از کجا حاصل می‌شود؟ ملاک تدوین نظام اقتصادی خرد جمعی است یا نظری به عنوان معیار باید اتخاذ شود؟  
در رابطه با اقتصاد اسلامی سوالاتی قابل طرح است؛ فقه نظام اقتصادی به چه معنا است؟ تفاوت‌ها و مزایای نظام اقتصاد اسلامی نسبت به سایر نظام‌های اقتصادی چیست؟ آیا اسلام اساسا دارای نظام اقتصادی منسجم است یا صرفا بیانگر نکات کلی و اصول و قواعد در زمینه اقتصاد است؟ منابع و روش استنباط نظام اقتصادی اسلام چیست؟ با توجه به اینکه یکی از ارکان نظام اسلامی مسأله اقتصاد است آیا تدوین نظام اقتصاد اسلامی واجب است؟ وظیفه تدوین نظام اقتصاد اسلامی برای حکومت با چه شخص یا نهادی است؟ حجیت و اعتبار این نهاد از کجا حاصل می‌شود؟ ملاک تدوین نظام اقتصادی، خِرد جمعی است یا نظری به عنوان معیار باید اتخاذ شود؟  


در این مدخل سعی شده است پژوهش‌های مرتبط با اقتصاد اسلامی که در راستای تبیین ماهیت، امکان پذیری، روش‌ها، چهارچوب‌ها و شاخص‌های آن است آورده شود. در زمینه اقتصاد خصوصا با رویکرد اسلامی، تطبیقات و ریز موضوعاتی وجود دارد که ما از آوردن آن در این مدخل اجتناب کرده‌ایم. عناوینی نظیر ربا، احتکار، مالیات، [[پول‌شویی (منابع مطالعاتی)|پول‌شویی]]، [[تورم (منابع مطالعاتی)|تورم]]، رفتار مصرف کننده، رفتار تولید کننده، اشتغال زنان، درمان بیکاری، بانکداری اسلامی، جایگاه، عرضه و تقاضای پول ( این بحث با بحث [[ماهیت پول (منابع مطالعاتی)|ماهیت پول]] متفاوت است)، ریسک، شفافیت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش‌بنیان‌، اقتصاد زیر زمینی، اقتصاد سبز و سایر موارد.
در این مدخل سعی شده است پژوهش‌های مرتبط با اقتصاد اسلامی که در راستای تبیین ماهیت، امکان پذیری، روش‌ها، چهارچوب‌ها و شاخص‌های آن است آورده شود. در زمینه اقتصاد خصوصا با رویکرد اسلامی، تطبیقات و ریز موضوعاتی وجود دارد که ما از آوردن آن در این مدخل اجتناب کرده‌ایم. عناوینی نظیر ربا، احتکار، مالیات، [[پول‌شویی (منابع مطالعاتی)|پول‌شویی]]، [[تورم (منابع مطالعاتی)|تورم]]، رفتار مصرف کننده، رفتار تولید کننده، اشتغال زنان، درمان بیکاری، بانکداری اسلامی، جایگاه، عرضه و تقاضای پول، ریسک، شفافیت اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش‌بنیان‌، اقتصاد زیر زمینی، اقتصاد سبز و سایر موارد.


==کتاب‌ها==
==کتاب‌ها==
۵٬۰۵۰

ویرایش