قاعده لاضرر (منابع مطالعاتی): تفاوت میان نسخه‌ها

جز
بدون خلاصۀ ویرایش
جزبدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{منابع مطالعاتی}}
{{منابع مطالعاتی}}
[[قاعده لاضرر]] به معنی نفی مشروعیت هر گونه ضرر و اضرار در اسلام است که از جمله مهم‎ترین و پرکاربردترین قواعد فقهی است که در بسیاری از مسائل فقهی، حقوقی، اجتماعی و سیاسی به آن استناد شده است. مفاد قاعده نفی جعل هر گونه حکم ضرری است. این قاعده بر اساس حدیث نبوی (لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام) به این نام خوانده می‌شود.
[[قاعده لاضرر]] به معنای نبود حکم ضرری در اسلام، یا برداشتن احکام منجر به ضرر است. این قاعده یکی از مهمترین قواعد فقه اسلامی محسوب میشود که در بسیاری از مسائل فقهی، حقوقی، اجتماعی و سیاسی به آن استناد شده است. منشا این قاعده تعلیل‌هایی است که در چند واقعه از پیامبر اسلام نقل شده است  و در آنها نبی اکرم(ص) بعد از حکم آن واقعه، عدم وجود ضرر، یا رفع حکم منجر به ضرر را به عنوان علت حکم بیان کرده‌اند. فقیهان از این مسئله، حکمی کلی با عنوان نبود یا رفع ضرر در تمام مجالات حیات اسلامی را استنباط کرده‌اند و طبق آن فتوا می‌دهند. قاعده لاضرر در مسائل فقه معاصر نیز یکی از قواعد پر کاربرد است از جمله در مباحث مالی و بانکی جدید مانند مسئله [[دیرکرد بانکی]]، [[جریمه تاخیر]]، [[بیمه]]، انواع تجارت‌های الکترونیک و [[رمزارزها]] ... جایگاهی پر اهمیت دارد. منابع درباره مسائل مرتبط با قاعده لاضرر فراوان است که در ادامه به آن اشاره می‎‌شود.
 
 
 


قاعده لاضرر در مسائل فقه معاصر نیز یکی از قواعد پر کاربرد است از جمله در مباحث مالی و بانکی جدید مانند مسئله [[دیرکرد بانکی]]، [[جریمه تاخیر]]، [[بیمه]]، انواع تجارت‎های الکترونیک و [[رمزارزها]] ... جایگاهی پر اهمیت دارد. منابع درباره مسائل متفاوت وابسته به قاعده لاضرر فراوان و متراکم است که در ادامه به آن اشاره می‎‌شود.
==کتاب==
==کتاب==
=== فارسی ===
=== فارسی ===
۴٬۰۸۱

ویرایش